Marqués de Riscal

 

Bodegas Marqués de Riscal ist das älteste Weingut (1858) in Elciego. Inmitten des Weinguts liegt das 5-Sterne-Luxushotel Marqués de Riscal. Das extravagante Hotel wurde 2006 eröffnet und ist der abstrakte Gegensatz zur historischen Altstadt. Ähnlichkeiten mit dem Guggenheim Museum Bilbao sind offensichtlich, beide stammen von Architekt Frank Gehry. Das Zimmer ist luxuriös eingerichtet, ein B&O TV mit Soundbar und ein Bad in dem man sich verlaufen kann. Dazu kommt die Frühstücksterrasse mit traumhaften Ausblick, Top-Service und zwei Restaurants. Mit Superlative halte ich mich normalerweise zurück, aber definitiv eine der besten Luxushotels auf meinen bisherigen Auslandsreisen.

Ich besuche das 1-Sterne-Restaurant Marqués de Riscal. Das Restaurant im Hotel bietet drei Menüs zur Auswahl. Ich wähle das 18-gängige Menü. Alle Gänge sehen optisch fein aus, geschmacklich ist es aber ein auf und ab.

MENU 18 IDEAS

Vine branches: these are the branches, after the harvest, we prune the vineyards, and our new habit is to get those vine branches and put them on the tables, so you can
eat them  5/10

Black olives: here our black olives, are made of cheese, red pepper
and anchovy  6/10

Morsel: this is a one bite appetizer, the base is made of coriander, dill and tarragon, and on the top of it you can find a goat’s milk butter drops  6/10

Croquettes: our croquettes, made of Iberian ham, chicken and egg  7/10

Carpaccio: Norway lobster carpaccio over tomato tartar, with garlic sauce and wine caviar  7/10

Fresh grass: underneath, you will find a base of cheese with curry, milk’s foam surrounding the dish, frozen foei gras and frozen fresh herbs  7/10

Under a blanket of dried leaves: beneath, a chestnut and boletus mushroom sphere, sautéed mushrooms and dried vegetables  6/10

Trout: a trout tartar with avocado mayonnaise and cucumber soup, inside of the tartar you will also find ham, mushrooms and wakame   7/10

Mediterranean: cucumber concasé, almond and apple sorbet  8/10

Beet: salty roasted beet, edible land made of chocolate and almonds, squid and yoghurt sphere meant to be eatwn at the end of the dish to refresh  8/10

Prawns: we continue with the garlic prawns and I’m going to add a garlic clove, which is not a real garlic, it is made of a shellfish broth  6/10

Cocotxas: hake cheeks with a meat broth, potato and bacon  7,5/10

Cod flakes: cod fish with a scent of grill, spring onion and edible coal, made of pepper  6/10

Glazed lamb: glazed lamb cooked for 11 hours at 90 degrees sert is to break the ice with the spoon  6,5/10

Pidgeon: roasted pidgeon over pear pure and the tasting notes
of the Gran Reserva  6/10

Iced grapes: wine grapes with red fruits under the ice  6,5/10

Strawberries, bread and cheese: strawberries, bread and cheese  6,5/10

Chocolate and pepper: chocolate and pepper mousse, brownies, pepper’s chudney and chocolate foam  5,5/10

Petit fours: macarons, almond financieras, white wine and red wine jellys  6/10

 

Marqués de Riscal
Calle Torrea Kalea 1
01340 Elciego, Álava
Spanien

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